Naše aktivnosti

2016 © Društvo Daleki istok   Zaštita privatnosti | Pravo na intelektualnu svojinu


Aktivnosti Društva Daleki istok su, pre svega,

jedinstveni izraz jednog udruženja koje za cilj ima visoke vrednosti rada u međunarodnoj saradnji i predstavljanju kultura.


Beograd, 5. januar 2016. godine


Društvo Daleki istok je, i ove godine, bilo gost kineskih udruženja u Srbiji, na svečanosti povodom novogodišnjih praznika. Ovo druženje je preraslo u tradicuju dugu više od petnaest godina, a članovi Društva Daleki istok su, kao i ranijih godina, pripremili kratak program za goste koji su bili prisutni na ovoj svečanosti.

Društvo Daleki istok gost udruženja kineskih građana i privrednika u Srbiji

Beograd, 28. januar 2016. godine


Društvo Daleki istok je, tradicionalno, i ove godine svečano obeležilo “Praznik proleća” i dolazak Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru, ovog puta “Godine Majmuna”. Ova, 27 godina duga tradicija Društva Daleki istok, još jednom je omogućila svim gostima i posetiocima na ovoj svečanosti, delove kineskih tradicija i običaja kada je u pitanju najveći kineski tradicionalni praznik.
Društvo Daleki istok proslavilo “Praznik proleća” i dolazak “Godine Majmuna”

Beograd, 25. januar - 3. februar 2016. godine


Dečji umetnički ansambl Centra za mlade distrikta Fengtai iz Pekinga, boravio je, na poziv Društva Daleki iistok, u Beogradu i Srbiji, a tokom boravka, članovi ovog Centra za mlade su učestvovali u programu proslave “Praznika proleća” koju Društvo Daleki istok tradicionalno priprema već 27 godina, da bi u narednim danima, gosti iz Pekinga obišli nekoliko mesta u Srbiji.

Dečji umetnički ansambl Centra za mlade distrikta Fengtai iz Pekinga, u gostima kod Društva Daleki istok

Naše aktivnosti - ogledalo “Društva Daleki istok”

Na stranicama internet prezentacije Društva Daleki istok, nalaze se brojni sadržaji o našim aktivnostima koji, pored onih aktuelnih, prikazuju rad Društva u proteklim godinama, uključujući tu i deo sadržaja koji se odnosi na arhivske materijale koji su se nalazili kao sadržaj prethodne internet prezentacije. Sav materijal koji se nalazi na ovim stranicama je delo članova Društva Daleki istok, dok je jedan manji deo fotografija koje su postavljene na nekoj od stranica, delo institucija sa kojima Društvo Daleki istok ostvaruje dugogodišnju saradnju, u okviru Sporazuma o saradnji koje je uključena i saglasnost o razmeni adresa i materijala za internet prezentacije, kataloge, brošure, kao i zajedničko učešće u raznim programima koji se pripremaju na bazi navedenog Sporazuma.

You Tube video

Druženje i kratak predah između napornih aktivnosti


Veče o Tradicionalnom kineskom kalendaru i Godini Majmuna

Veče o kineskom privrednom rastu

Beograd, 7-8. februar 2016. godine


Kao što to obično biva nakon napornih aktivnosti, deo članstva Društva Daleki istok pronalazi vreme da se okupi i popriča o proteklom periodu i svega onog što se dešavalo tokom rada na pripremanju i realizaciji aktivnosti Društva Daleki istok. Ovo druženje se poklopilo i sa dolaskom “Godine Majmuna”, tako da je to, ujedno, bila i prilika da članovi Društva nazdrave dolazećoj Novoj godini po kineskom kalendaru.

Beograd, 26. februar 2016. godine


Tradicionalni kineski kalendar je oduvek bio neiscrpna tema za izučavanje razvoja civilizacija na Dalekom istoku, posebno na tlu kineskog naroda, gde je i nastao, da bi u daljem periodu uticao i na druga tla širom današnjih dalekoistočnih država i naroda. Ovo veče je bila prilika da se prisutnima prikažu najinteresantniji detalji vezano za ovaj kalendar, kao i to koliki uticaj on ima na svakodnevni život na Dalekom istoku.

Beograd, 25. mart 2016. godine


Tematsko veče o kineskom privrednom rastu je privuklo veliki broj posetilaca i zainteresovanih za saznanja o detaljima vezano za razvoj kineske privrede. Ovo izuzetno zanimljivo tematsko veče o rastu privrede najmnogoljudnije zemlje sveta, pripremio je Vladimir Milić, uz objašnjenja koja su pratila video prezentaciju. Po završetku izlaganja, prisutnima je prikazan kratki film “Prvih 60 godina Nove Kine”.

“Kina za decu” - edukativni program za učenike nižih razreda Osnovnih škola na Novom Beogradu

Beograd, 13. april 2016. godine


Programom “Kina za decu”, realizovana je inicijativa biblioteke Doma kulture Studentski grad da se učenicima nižih razreda osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji Novog Beograda, prikažu neki od osnovnih pojmova vezanih za Kinu, kineski jezik i kulturu.

“Praznici proleća” - Dečji festival u Sava centru

Beograd, 22. april 2016. godine


Festival za decu koji se pod nazivom “Praznici proleća” održava svake godine u Centru SAVA u Beogradu, okupio je predstavnike nekoliko ambasada i organizacija koji su predstavili različite programe kojima se obeležava dolazak proleća u zemljama širom sveta. Društvo Daleki istok je, kao i do sada, predstavilo tradiciju kineskog naroda.

Završni ispit u Školi kineskog jezika i kulture za semestar 2015/16

Beograd, 22 i 26. maj 2016. godine


Završni ispit i provera znanja za upis na više nivoe učenja kineskog jezika i kulture u Školi kineskog jezika i kulture za semestar 2015/16, održan je u navedenim terminima u prostorijama biblioteke Doma kulture Studentski grad i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dopisnik agencije XINHUA posetila Školu kineskog jezika i kulture

Beograd, 3. jun 2016. godine


Šef dopisništva najveće kineske agencije XINHUA, posetila je Školu kineskog jezika i kulture pri Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i tom prilikom razgovarala sa studentima koji uče kineski jezik i kulturu, razmenjujući pri tome iskustva u učenju jezika i zanimljivostima koje se u okviru učenja javljaju.

Visoka delegacija Šangajskog distrikta Đading u poseti Društvu Daleki istok

Beograd, 11-14. jun 2016. godine


U okviru programa i projekata Društva Daleki istok za međunarodnu saradnju, u poseti Društvu Daleki istok  je boravila visoka delegacija Šangajskog distrikta Đading, a tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji ovog distrikta i Beogradske opštine Voždovac.

Susret sa visokom delegacijom grada Šangaja

Beograd, 20-22. jun 2016. godine


U Beogradu je boravila visoka delegacija vlade grada Šangaja, a to je bila prilika da se članovi ove delegacije susretnu sa predstavnicima Društva Daleki istok. Veze Društva Daleki istok i institucija vlade Šangaja datiraju od 2014. godine, kada je u Šangaju potpisan Memorandum o saradnji institucija grada Šangaja i Društva Daleki istok.

“Susret Pekinga i Beograda”

Beograd, 27. jun 2016. godine


Veče koje je pod nazivom “Susret Pekinga i Beograda” održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bilo je prilika da se studenti koji uče kineski jezik i kulturu u okviru obrazovnih programa Društva Daleki istok, upoznaju sa najvećom radijskom kućom u Kini.

“Shanghai International Youth Interactive Friendship Camp 2016”

Šangaj, 12-21. jul 2016. godine


Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Društva Daleki istok sa Šangajskom Narodnom Asocijacijom za Saradnju sa Stranim Zemljama, Srbija je i ove godine imala svoje predstavnike u jednom od najbolje organizovanih susreta mladih u Kini, Šangajskom međunarodnom kampu prijateljstva mladih, koji je ove godine okupio mlade iz 22 zemlje.

“Radost Evrope 2016”

Beograd, 2 - 5. oktobar 2016. godine


Dugogodišnja saradnja Društva Daleki istok i Dečjeg kulturnog centra Beograd, dovela je do još jednog učešća dece iz Kine na Međunarodnom dečjem festivalu “Radost Evrope”, koji je po 47. put održan u Beogradu. Na poziv Društva Daleki istok, ovog puta su gosti na Radost Evrope 2016. bila deca iz Pekinga.

Kina u bojama - tematsko veče

Beograd, 21. oktobar 2016. godine


“Kina u bojama”, tematsko veče koje je namenjeno polaznicima Škole kineskog jezika i kulture, kao i svim posetiocima dešavanja u okviru programa rada Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, dočaralo je prisutnima jedno sasvim novo viđenje Kine i kineske kulture, tradicija i običaja.   

Poseta delegacije Šangajskog dostrikta Fengsien

Beograd, 26-29. oktobar 2016. godine


Na poziv “Društva Daleki istok”, u Beogradu je boravila šestočlana delegacija Šangajskog distrikta Fengsien, koja je svoj boravak u prestonici Srbije iskoristila kako bi se upoznala sa gradskim institucijama, a, ujedno, ova poseta je bila usmerena i na razgovore o uspostavljanju saradnje u oblastima od interesa za dve strane.  

“Sail of Shanghai” - Promocija grada Šangaja u Beogradu i Srbiji

Beograd, 11-17. novembar 2016. godine


Grad Šangaj se, u okviru strategije NR Kine o sardnji sa zemljama Cenztalne i Istočne Evrope pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, predstavio Beogradu i Srbiji putem programa sa kulturnim i privrednm sadržajem koji su pripremile institucije i organizacije grada Šangaja i Društvo Daleki istok.

Početak nastave u Školi kineskog jezika i kulture - 2016/17

Beograd, 1. decembar 2016. godine


Škola kineskog jezika i kulture, koja od 2009. godine neprekidno organizuje nastavu za studente Univerziteta u Beogradu, upisala je nove polaznike za semestar 2016/17, koji će, pored prethodnih generacija polaznika, započeti sa učenjem kineskog jezika i izučavanjem kulture najmnogoljudnije zemlje sveta.  

Sedam godina “Prozora Šangaja” u Srbiji

Beograd, 16. decembar 2016. godine


Centar za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, obeležio je, prigodnim programom koji je sadržao retrospektivu dešavanja tokom proteklih godina, sedam godina uspešnog rada. Ovom prilikom, uručene su i diplome studentima koji su uspešno završili određeni nivo u Školi kineskog jezika i kulture za semestar 2015/16.  

“Društvo Daleki istok” gost kineskih udruženja

Beograd, 10. januar 2017. godine


Kao i u prethodnima godinama, udruženja kineskih građana u Srbiji su pozvala predstavnike Društva Daleki istok da budu gosti na svečanosti kojom kineska udruženja obeležavaju dolazak Nove godine. Članovi “Društva Daleki istok” su, za ovu priliku, pripremili i kratak umetnički program za prisutne na ovoj svečanosti.

Tradicinalno proslavljen “Praznik proleća” i “dolazak Godine Petla”

Beograd, 26. januar 2017. godine


Tradicija Društva Daleki istok, proslavljanje “Praznika proleća” i dolazak Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru, obeleženi su po 28. put svečanim programom koji je Društvo Daleki istok pripremilo za svoje goste i poštovaoce tradicija, kulture, običaja kineskog naroda koji godinama prisustvuju aktivnostima Društva Daleki istok.  

Beograd, 3. februar 2017. godine


Društvo Daleki istok je zamoljeno od strane Grada Beograda i gradonačelnika kao organizator, da učestvuje u proslavi “Praznika proleća” koju je Grad Beograd pripremio na Savskoj promenadi. Za ovu priliku, Društvo Daleki istok je pripremilo kratak program, koji su prisutni oduševljeno pozdravili.   

“Praznik proleća” i “dolazak Godine Petla” proslavio i Beograd

Delegacija “Društva Daleki istok” u poseti institucijama u NR Kini

Peking, Šangaj, februar 2017. godine


Delegacija Društva Daleki istok je, tokom meseca februara 2017. godine,  boravila u zvaničnoj poseti institucijama u NR Kini, tačnije, institucijama u Pekingu i Šangaju. Tokom ove posete, organizovani su brojni susreti i radni sastanci na kojima se razmatrala realizacija programa i projekata predviđenih za 2017. i 2018. godinu.

Kina - narod, jezik - često postavljana pitanja

Beograd, 24. mart 2017. godine


Veoma interesantno veče koje je pripremljeno za posetioce zbivanja u Centru za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, privuklo je veliki broj onih koji bi želeli da da saznaju što više o Kini, kineskom narodu i jeziku, kao i o drugim detaljima vezano za ovu temu, a prisutni su mogli i da postave pitanja za ono što ih je interesovalo.

Poseta delegacije Biblioteke Šangaja

Poseta delegacije Guangming daily

Beograd, 26. - 29. april 2017. godine


Pri kraju meseca aprila 2017. godine, visoka delegacija Biblioteke Šangaja koju je predvodio predsednik Upravnog odbora, g. Ye Ruqiang, boravila je u poseti Društvu Daleki istok, a tom prilikom je posetila Narodnu biblioteku Srbije, Muzej Nikole Tesle, a primljena je i u Skupštini grada Beograda.

Beograd, 1. maj 2017. godine


Delegacija drugog po značaju dnevnog lista u NR Kini, Guangming daily, posetila je Beograd tokom prvomajskih praznika, a tom prilikom je izrazila želju da se susretne sa predstavnicima Društva Daleki istok. Delegaciju Guangming daily je predvodio glavni urednik i direktor ovog dnevnog lista, g. Du Feijin.   

Šta (ne propustiti) videti u Kini

Beograd, 5. maj 2017. godine


Najnovija aktivnost u Centru za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja” pod nazivom “Šta videti u Kini”, imala je za cilj da posetiocima predstavi neke od najvažnijih destinacija u Kini koje nikako ne mogu biti zaobiđene prilikom posete i putovanja u najmnogoljudniju zemlju sveta.   

Završni ispit u Školi kineskog jezika i kulture

Poseta delegacije Uprave grada Šangaja

Poseta delegacije Biroa za zdravlje grada Šangaja

Folklorna grupa distrikta Fengxian na festivalu “Vršački venac”

Učenici iz Srbije u Međunarodnom letnjem kampu u Šangaju

Polaznici Škole kineskog jezika i kulture u Kini

Delegacija Parlamenta NR Kine u Srbiji

Beograd, 26-27. maj 2017. godine


Polaznici Škole kineskog jezika i kulture koja se odvija u okviru programa rada Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, polagali su ispit na kraju semestra za 2016/17 godinu, na raznim nivoima učenja.   

Beograd, 2. jul 2017. godine


Delegacija Uprave grada Šangaja, u kojoj su se nalazili i predstavnici šangajskih muzeja, posetila je Društvo daleki istok i tom prilikom se upoznala sa radom Muzeja Nikole Tesle.  

Beograd, 9-11. jul 2017. godine


Delegacija Biroa za zdravlje grada Šangaja je boravila u Beogradu u okviru posete Društvu Daleki istok, upravi i institucijama zdravlja grada Beograda. To je bila prilika da se gosti iz Šangaja upoznaju sa institucijama Uprave grada Beograda, kao i sa institucijama koje se staraju o zdravlju stanovnika glavnog grada Srbije.  

Beograd, 10-14. jul 2017. godine


U okviru saradnje Društva Daleki istok i šangajskog distrikta Fengxian, na festivalu folklora “Vršački venac 2017”, učestvovala je folklorna grupa “Sweet source dance group” iz ovog šangajskog distrikta, a to je bilo prvo ikada učešće jedne kineske foklorne grupe na jednom festivalu folklora u Srbiji.  

Beograd, 18-27. jul 2017. godine


Kao i svake godine u toku jula meseca, tako je i ovog leta grupa mladih iz Srbije učesnik Međunarodnog kampa mladih u Šangaju, gde predstavljaju svoju zemlju tokom trajanja dešavanja u okviru programa ovog Kampa. Pored predstavnika Srbije, u ovom tradicionlanom Letnjem kampu učestvuju predstavnici iz 23 zemlje širom sveta.  

Beograd, 20. jul - 1. avgust 2017. godine


Studenti Univerziteta u Beogradu koji pohađaju nastavu kineskog jezika i kulture u okviru programa rada Centra za kinesku kulturu i jezik “Prozor Šangaja”, uputili su se na desetodnevno studijsko putovanje po Kini, tokom koga će obići nekoliko kineskih gradova i institucija obrazovanja i kulture.  

Beograd, 16-18. jul 2017. godine


Delegacija Parlamenta NR Kine, koju je predvodio predsednik Stalnog komiteta najviše institucije NR Kine, g. Zhang De Jiang (Džang De Điang), boravila je u zvaničnoj poseti Srbiji tom prilikom je Marina Pop-Cenić, osnivač Društva Daleki istok, poželela dobrodošlicu jednom od najviših rukovodilaca NR Kine.    

Izložba o životu i radu Nikole tesle - Biblioteka Šangaja

Delegacija Uprave Pekinga u Srbiji

Radost Evrope 2017

Šangaj, 21-28. septembar 2017. godine


Izložba o životu i radu jednog od najvećih umova savremenog sveta, Nikole tesle, predstavljena je kineskoj javnosti, postavkom u Biblioteci Šangaja. Izložbu su pripremili Biblioteka Šangaja, Šangajska Narodna Asocijacija za Prijateljstvo sa Stranim Zemljama, Društvo Daleki istok i Muzej Nikole tesle.

Beograd, 22-25. septembar 2017. godine


Delegacija Uprave grada Pekinga, boravila je u kraćoj poseti Beogradu, tokom koje su se članovi delegacije upoznali sa prestonim gradom Srbije, a ujedno obišli i nekoliko gradskih institucija. Društvo Daleki istok je, tokom ove posete, sa svojim gostima razmatralo predloge za programe saradnje koji bi se pripremili za naredni period.   

Beograd, 2-5. oktobar 2017. godine


Jedan od najpoznatijih dečjih festivala, “Radost Evrope”, održan je po 48. put u Beogradu, a okupio je učesnike iz 17 zemalja. Među učesnicima iz evropskih zemalja, u programu festivala su bili i gosti iz Pekinga, deca “Dečje palate” iz Pekinga, institucije obrazovanja i kulture iz kineske prestonice, dugogodišnji saradnik Društva Daleki istok.

Predstavnici Društva Daleki istok na seminaru u Budimpešti

Budimpešta, 2-6. novembar 2017. godine


Jedan od najpoznatijih dečjih festivala, “Radost Evrope”, održan je po 48. put u Beogradu, a okupio je učesnike iz 17 zemalja. Među učesnicima iz evropskih zemalja, u programu festivala su bili i gosti iz Pekinga, deca “Dečje palate” iz Pekinga, institucije obrazovanja i kulture iz kineske prestonice, dugogodišnji saradnik Društva Daleki istok.

Početak nastave u Školi kineskog jezika i kulture - 2017/18

Beograd, 16. novembar 2017. godine


Jedan od najpoznatijih dečjih festivala, “Radost Evrope”, održan je po 48. put u Beogradu, a okupio je učesnike iz 17 zemalja. Među učesnicima iz evropskih zemalja, u programu festivala su bili i gosti iz Pekinga, deca “Dečje palate” iz Pekinga, institucije obrazovanja i kulture iz kineske prestonice, dugogodišnji saradnik Društva Daleki istok.

Beograd, 24. novembar 2017. godine


Jedan od najpoznatijih dečjih festivala, “Radost Evrope”, održan je po 48. put u Beogradu, a okupio je učesnike iz 17 zemalja. Među učesnicima iz evropskih zemalja, u programu festivala su bili i gosti iz Pekinga, deca “Dečje palate” iz Pekinga, institucije obrazovanja i kulture iz kineske prestonice, dugogodišnji saradnik Društva Daleki istok.

“Kina izbliza - razlike i sličnosti” - tematsko veče

“Evolucija kineske nošnje i stila odevanja” - tematsko veče

Beograd, 22. decembar 2017. godine


Evolucija kineske nošnje i stila odevanja, još jedno je od tematskih večeri posvećenih kineskoj kulturi, tokom koje su posetioci imali priliku da se upoznaju sa kineskom tradicionalnom nošnjom i stilom oblačenja u Kini do današnjih dana.    

Deca i rukovodioci “Children palace” iz Pekinga ponovo u Beogradu

Beograd, 26. januar - 2. februar 2018. godine


“Društvo Daleki istok” i Dečji centar za kulturu “Children palace” u Fengtai distriktu u Pekingu, sarađuju već nekoliko godina, a u okviru te saradnje je ostvaren veliki broj aktivnosti. Deca i rukovodioci i nastavnici u ovom Centru, na poziv “Društva Daleki istok”, ponovo su se obreli u Beogradu.   

“Društvo Daleki istok” svečano obeležilo dolazak “Godine psa”

Beograd, 31. januar 2018. godine


Jedna od najznačajnijih aktivnosti “Društva Daleki istok”, svakako je obeležavanje dolaska Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru. Ova tradicija “Društva Daleki istok” traje neprekidno punih 29 godina, uz to da je, do sada, u njoj učestvovao veliki broj gostiju, uključujući i goste iz kulturnih institucija u Kini.     

Poseta delegacije Kancelarije za informisanje u vladi Šangaja

Beograd, 5-7. februar 2018. godine


Tročlana delegacija Kancelarije za informisanje u vladi Šangaja, na poziv “Društva Daleki istok”, posetila je Beograd, što je bio i deo prethodnih razgovora o aktivnostima koje su predviđene za ovogodišnje projekte saradnje. Tokom ove posete, upriličen je i prijem za goste iz Šangaja i “Društvo daleki istok” u Starom dvoru.