Aktivnosti

2019. - Godina jubileja

30 godina aktivnog rada “Društva Daleki istok”

30

Jedne decembarske večeri te 1989. godine, grupa zaljubljenika i poštovalaca dalekoistočnih jezika i kultura, organizovala je druženje na kome je priređen recital posvećen dalekoistočnoj poeziji i književnosti, da bi se, kasnije, druženja uobličila kao stalna i prerasla u večeri na kojima su prezentovane tradicionalne i kulturne vrednosti dalekoistočnih zemalja i naroda, u prvom redu Kine i kineskog naroda. To je bio naredni korak ka ideji nastaloj u Pekingu, kada je Marina Pop-Cenić, tada student na Univerzitetu Peking, zajedno sa svojim kineskim prijateljima koji su tada studirali srpski jezik, započela sa ostvarivanjem zamisli o postojanju jedne organizacije koja bi imala za cilj približavanje dve zemlje i naroda, kao i rad na međusobnom razumevanju, razmeni i svemu što bi unapredilo i poboljšalo veze između dve strane. Jedan iskren i predan pristup radu na takvim aktivnostima, rezultirao je kasnijim ozbiljnim programima, projektima i manifestacijama, a sve to zajedno je dovelo do 30 godina uspešnog rada. Godina 2019. je godina tokom koje će “Društvo Daleki istok, raznim manifestacijama, obeležiti svoj veliki jubilej, o čemu će biti više priloga na stranicama našeg internet portala.     

IMAG5226.jpg IMAG5189.jpg IMAG5222.jpg IMAG5212.jpg

“Društvo Daleki istok” u gostima kod udruženja kineskih građana u Srbiji (Beograd, 11.01.2019.)

Nekoliko udruženja kineskih građana koji borave i rade u Srbiji, organizovali su proslavu Nove godine, na koju su, po već ustaljenoj tradiciji, u goste pozvali “Društvo Daleki istok”. Za ovu svečanost, pripremljen je i program u kome su učestvovali i članovi “Društva Daleki istok”, sa nekoliko programskih tačaka koje su pripremljene u duhu kineskih tradicionalnih vrednosti i bile pozdravljene od strane prisutnih gostiju. Moramo da napomenemo da je ovo bio 27. po redu poziv upućen “Društvu Daleki istok” od strane kineskih građana, takoreći, skoro svake godine je “Društvo Daleki istok” bilo gost na manifestacijama koje oni organizuju povodom dolaska Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru.    

#top HJ1A0575.jpg cjgs10.jpg cjgs1.jpg

Tradicija “Društva Daleki istok”, proslava “Praznika proleća”, i dalje je jedan od najvažnijih trenutaka u radu našeg udruženja. Nekada započeto kao skromno okupljanje i druženje, danas je izuzetno dobro pripreman program koji sadrži brojne tačke kojima je predstavljen deo kulture i tradicionalnih vrednosti kineskog naroda, uz to i u celosti izveden na kineskom jeziku. Dolazak Godine svinje je, ujedno, bio trenutak da se obeleži 30-ta proslava “Praznika proleća” u organizaciji našeg udruženja, pa su time započele naše aktivnosti u ovoj godini, tokom koje ćemo, raznim programima i događajima, obeležiti 30 godina našeg rada, a u sklopu toga i 15 godina zvanične saradnje sa institucijama grada Šangaja, 10 godina saradnje sa Bibliotekom Šangaja na projektu “Prozor Šangaja”, 10 godina saradnje sa Domom kulture Studentski grad na projektu “Prozor Šangaja” u Srbiji, a u sklopu svih naših aktivnosti će biti obeleženo 70 godina Narodne Republike Kine. Ova godina je godina jubileja našeg udruženja, a posetioci naših programa i dešavanja će, u okviru programskih aktivnosti koje pripremamo za ovu godinu, imati puno prilika da se upoznaju sa kineskim tradicionalnim vrednostima.

Svim našim prijateljima, saradnicima, kao i svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u našem radu, ujedno i svima onima koji su tokom proteklih godina posećivali naše aktivnosti i prisustvovali brojnim tematskim večerima i dešavanjima koje smo organizovali, želimo veselu, radosnu i uspešnu Godinu svinje, kao i to da se još puno puta okupljamo i zajedno delimo interesovanja za kinesku kulturu, jezik i tradicionalne vrednosti.  

Svečano obeleženi “Praznik proleća” i dolazak Godine svinje

home

Svečano proslavljen “Praznik svetiljki”

IMAG5490.jpg IMAG5467.jpg

“Društvo Daleki istok” je, kao i prethodnih godina, svečano proslavilo “Praznik svetiljki” i time dodalo još jednu od svojih aktivnosti kojima će obeležiti 30 godina svog rada. Kao I prethodnih godina, tako je i ove godine “Praznik svetiljki” proslavljen na tradicionalan način, a članovi “Društva Daleki istok” su za svoje goste i posetioce ovog događaja, pripremili i program koji je sadržao duh proslavljanja ovog praznika u samoj Kini. Po završetku svečanog programa, za sve prisutne je priređen koktel tokom koga je nastavljeno druženje do kasno u noć. Prvi pun mesec u “Godini svinje” je bio zaista predivan te noći na nebu iznad Beograda.