Mesec maj - sećanje na naše prijatelje

Kao i svake godine nakon te 1999. i zločinačkog obrušavanja moćne vojne sile na našu zemlju i narod, mesec maj budi u svim članovima Društva Daleki istok sećanja na te trenutke, na sve ono što smo zajedno sa našim kineskim prijateljima doživljavali i proživljavali. Društvo Daleki istok nije do sada iznosilo u javnost detalje i fotografije nastale u tom vremenu, da se time ne bi povredila privatnost i, možda, shvatilo na pogrešan način. Maj mesec je ostao duboko urezan u sećanja naših članova, koji su te 1999-te, delili dobro i zlo sa kineskim prijateljima.      

Agresija NATO saveza na Srbiju


Te 1999. godine, najveća vojna sila na svetu, pokrenula je svoj ogromni arsenal svakojakog naoružanja i upotrebila ga za veliku vojnu akciju na tadašnju SR Jugoslaviju, mada je skoro u potpunosti, ta akcija bila usmerena na jednu federalnu jedinicu, odnosno, Republiku Srbiju. Tokom skoro tri meseca besomučnog bombardovanja, pored ubujanja velikog broja civila štete koja je napravljena uništavanjem infrastrukture, NATO alijansa je bombardovala ambasadu NR Kine i ubila troje novinara koji su tamo boravili, dok je veliki broj zaposlenih u ambasadi povređen. Tada su poginuli Zhu Ying, novinarka Guangming daily, njen suprug Xu Xing Hu, takođe novinar istih dnevnih novina, kao i Shao Yun Huan, novinarka agencije Xinhua i vrstan poznavalac srpskog jezika i kulture.    


Tradicionalna proslava Praznika proleća i Godine Zeca


Tradicionalna proslava kojom Društvo Daleki istok obeležava dolazak Nove godine po Tradicionalnom kineskom kalendaru, tada Godine Zeca, održana je u izuzetno veseloj atmosferi i druženju članova Društva i svih zaposlenih u ambasadi NR Kine, zajedno sa svim drugim gostima i prijateljima. Za tu priliku je specijalo pripremljena torta u obliku Zeca, koja je uručena Nj. E. Ambasadoru NR Kine, g. Pan Džan Lin-u. Ovoj tradicionalnoj proslavi su prisustvovali, a i izveštavali sa ovog događaja, naši prijatelji, bračni par Zhu Ying i Xu Xing Hu, dopisnici Guangming daily, kineskog dnevnog lista, koji su tragično poginuli samo par meseci kasnije u bombardovanju ambasade NR Kine.

 


 Zhu Ying (na slikama u plavoj bluzi) i Xu Xing Hu (na slici desno, iza čoveka sa tortom)

Mesec maj te nesrećne godine, ostao je da živi u srcima članova Društva Daleki istok kao mesec sećanja na naše tragično stradale prijatelje, Zhu Ying (Džu Jin), Xu Xing Hu (Si Sin Hu) i Shao Yuan Huan (Šao Jen Huan - koja je u Beograd doputovala neposredno posle tradicionalne proslave Društva Daleki istok, na kojoj su bili prisutni njeni suprug i sin), kojima posvećujemo svoja sećanja i misli svih ovih proteklih godina.

Članovi Društva Daleki istok, nj. e. Ambasador NR Kine Pan Zhan Lin i članovi ambasade NR Kine  

Neposredno posle prvih sirena za vazdušnu opasnost i prvih projektila koji su upućeni na Srbiju i srpski narod, redakcija CCTV iz Pekinga je pozvala osnivača Društva Daleki istok, Marinu Pop-Cenić i zamolila da se uključi u prvi direktan izveštaj iz Srbije, da bi nekoliko dana kasnije predstavnici Društva Daleki istok dočekali ekipu CCTV koja je doputovala iz Kine i sa njima, kao deo tima koji je izveštavao iz Srbije, proveli celo vreme do prestanka bombardovanja. Članovi Društva Daleki istok su učestvovali i u pomaganju unesrećenima u ambasadi NR Kine (na žalost nismo sačuvali snimke), a takođe i posetili teško povređene u Kliničkom centru Srbije. Na pomenu sedam dana po bombardovanju ambasade NR Kine, pojavili su se jedino članovi Društva Daleki istok, a na pomenu 40 dana su se pridružili članovi udruženja “Gluvi Beograda”, kao i kineski novinari i ekipa CCTV.       

Pomen 7 dana (na slikama gore) i 40 dana od bombardovanja ambasade NR Kine

Tada, a i dugo vremena kasnije, nije bilo onih koji su dolazili kako bi se slikali za medije.  

Članovi Društva Daleki istok su položili cveće na prvu godišnjicu bombardovanja ambasade NR Kine (tom prilikom se članovima Društva pridružio i nj. e. Ambasador Pan Džan Lin)

Tokom tih dana i meseci, od marta do juna, ekipa CCTV u kojoj su se nalazili predsednik i zamenik predsednika Društva Daleki istok, uradila je brojne priloge i izveštaje koji su, putem kineskih satelitskih kanala, pored Kine, obišli skoro celi svet. Sa neskrivenim ponosom ističemo da je Društvo Daleki istok, putem rada sa ekim CCTV, učinilo mnogo toga kako bi se svet upoznao sa zločinačkom agresijom na srpski narod, a predsednik Društva je uradio nekoliko izuzetno čitanih članaka koje su objavili gotovo svi mediji u Vijetnamu, uz članke koji su objavljeni u kineskim dnevnim listovima i časopisima. Takođe, duži prilog koji je urađen sa Velimorom Batom Živojinovićem, bio je jedna od najgledanijih emisija u Kini , čije su sekvence prikazivane na svakih sat vremena.    

Intervju sa direktorom TV Studio B, Draganom Kojadinovićem (na krovu Beograđanke, vazdušna opasnost)

U gostima kod legendarnog “Valtera”, snimanje specijalnog priloga za kinesku javnost

Ekipa CCTV koja je izveštavala iz Srbije tokom bombardovanja, nije nikada prestala sa kontaktima i druženjem, a kada god je to bilo moguće, “ratni drugovi” su se nalazili i evocirali uspomene iz tog vremena kada su NATO bombe padale na kineski i srpski narod. Članovi ekipe su se sretali u Beogradu, ali više puta je to bilo u Pekingu, kada su svi bili na okupu.  

Da se ne zaboravi: Gu Yulong (Gu Jilong), Wang Xiao Kun (Wang Sjao Kun), Wang Zhuo (Vang Džuo), Gao Wei (Gao Vei), Zhan Da Li (Džan Da Li), Wang Qi Fang (Vang Ći Fang), kao i predsednik i zamenik predsednika Društva Daleki istok, bili su ekipa CCTV koja je izveštavala za kinesku javnost tokom bombardovanja srpskog naroda te 1999. godine.


Na slici levo: “ratni drugovi” na nedavnom ponovnom susretu (Peking, februar 2017)